Artícle d’opinió a càrrec de Quim Brugada i Ricard Altadill
Fotos varis, Endepop ( Microsoft Designer). Correcció text català Jaume Capsada.
Volem agrair molt especialment la feina feta per la Gina Argemir, sabem que allà on és, agraeix la difusió d’aquest article. Gràcies també a Joan Pairó
Català

Als que governen Catalunya mai els ha agradat el rock. La seva arrogància i «la seva» cultura musical han viatjat sempre com a titellaires de boina, amb un tracte burlesc cap a qualsevol vessant del Metal. Aquestes ments “brillants”, lògicament, es van envoltar de “palmeros” mediocres i es van convertir en portaveus i executors de la seva ingravidesa musical.
Aquest article es va començar a escriure a quatre mans ara fa un any, aproximadament en motiu de l’emissió per TV3 de l’entrega dels premis de la revista Enderrock de l’any 2024, una revista que porta més de trenta anys vivint de l´erari public a cop de subvenció. En aquesta penúltima edició, una vegada més, no hi havia cap grup de rock entre els premiats. És natural, tot es basa en un imperi ben muntat, sòlid, que porta més de trenta anys amb les seves pròpies emissores, les seves revistes i, evidentment, fent país, un país no real.
Vagi també per endavant que aquí no es pretén desmerèixer cap artista dels que naveguen en aquest entorn on el tradicional és el pop, l’urbà (entenent en aquest segle com a urbà el trap, el reggaeton i les variants més tronades de l’antany prestigiós hip-hop; res de rock urbà, això pertany a la prehistòria de la música), folk (però tampoc el folk de Joan Baez, Bob Dylan o Pete Seeger, sinó el folk tronat fet a base de gralles, violins estridents i revestit d’una «suposada» tradició catalana) o electrònic.
Tornant als orígens d’aquests premis podem veure que, a principis del nou segle, la fractura i la factura digital va anar percudint davant la ingravidesa gairebé total de l’analògic. Per això cal destacar que a Enderrock, als inicis de les seves «votacions» populars, la cultura «rock» hi apareixia amb bandes emblemàtiques com Sopa de Cabra o Lax’n’Busto… i el vot internacional es decantava cap a aquestes bandes mainstream dels actuals baby boomers. Tot plegat en una època encara bastant analògica. A partir del 2010 entren en escena els mil·lennials i introdueixen tota la moguda Indie i altres «músiques», i s’acaba el rock.
Davant d’aquesta llacuna, ells anaven a la seva i nosaltres, a la nostra. I així vam anar a parar a l’any 2017, quan al crit d’»A por ellos» la policia ens va donar hòsties per totes bandes. Vam passar una pandèmia infernal amenitzats amb la «turra» dels Stay Homas als balcons de TV3, i les insuportables versions de molts casposos amb el Resistiré del Duo Dimanico . Avui, vuit anys després, encara hi ha presos polítics i exiliats i, òbviament, Catalunya no és independent ni ho serà, però això és el normal. A Catalunya es van trencar milers de famílies als sopars de Nadal per parlar en català, va ser un desastre. Bé, tampoc era tan estrany, què vols que passi en un país on teòricament manen unes esquerres que no han estat capaces de treure els morts de la guerra civil espanyola de les cunetes vuitanta anys després, ni abolir l’assassinat de toros en nom de l’art. (Menys mal que a Catalunya sí que està prohibit).
Mentrestant els The Anti-Patiks pocs mesos abans ja van dedicar un tema a Enderrock:
Òbviament, hi ha petites excepcions i incidents, com el que va succeir el passat vuit d’agost de 2024 en la investidura del nou president de la sucursal espanyola per al Parlament de Catalunya, on el portaveu del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, va reivindicar escoltar més Metal en català, i va esmentar Crisix (catalans sí, però cantar en català, els que subscriuen mai ho han vist), Siroll i, “si els agrada Miquel Martí Pol, escoltin Vidres a la Sang”.
No sabem si realment per aquest o altres motius, com l’excel·lent proposta de Dani Morell que està fent un llibre sobre metal en català amb el Grup Enderrock. O per la nova proposta d´Enderrock d´enguany que va montar un apartat per als mes rarets.
En definitiva , es veu que ara pretenen obrir al mig del bosc un punt d´atenció amb una tauleta i dues cadires plegables, perquè així no diguin que no es preocupen per tots els estils musicals de Catalunya.
Per fi el passat 6 de març del 2025, es va fer la “esperada” entrega de Premis enderrock d’aquest any. En una gala soporífera i absolutament carrinclona presentada per una parella i retransmesa per TV3, la televisió pública de Catalunya, vam veure un cop més un acte buit d’emocions amb actuacions de pa sucat amb oli, i on una vegada més, el rock o el metall van brillar per la seva absència.
El mes penos va arribar el moment del lliurament del premi nomenat anteriorment. Dimas Torrent i Gerard Juvé van ser els encarregats de mofar-se i ridiculitzar el lliurament del premi. Un d´ells va dir: «Per començar he de dir que, per presentar aquest apartat, m’agradaria tenir la veu més ronca però ens han faltat 25 anys de fumar Ducados, hauria d’haver fumat dos paquets de Ducados». L’altre afegeix: «Parla per tu». Uns comentaris sensibles a la música de què parlaven i que demostren, sens dubte, que mai a la vida han escoltat un disc de Metal. Suposem que parlaven de les veus ronques de Rob Halford, Michael Kiske o Bruce Dickinson, per posar només tres exemples. I directament van passar a la proposta guanyadora, que va ser Incendi, els quals esperem que tinguin el suport que es mereixen (tot i que, tal com va la cosa, ho dubtem profundament). Forja, amb «Mon oblidat», els únics representants de Metal, una vegada més i com nosaltres sempre vam mantenir, van marxar amb les mans buides malgrat haver fet un dels millors discos de la història del Metal en català.
Mai cap grup de Metall guanyarà Enderrock.
En definitiva, tornant a l’estudi de Gina Argemir, vivim en un món virtual. Allò tangible i autèntic serà un reducte on ens haurem de prostrar, alçar-nos i defensar en peu les barricades de l’honor. Els que signem aquest article som catalans… i tenim clar que les subvencions culturals per a mitjans de comunicació existeixen… i han de seguir existint, i més amb una llengua catalana cada cop més vexada.
En realitat, el 97,5% de les bandes promogudes des d’aquestes plataformes fora de Catalunya, no els coneix ni deu. I si alguna d´aquestes bandes innombrables ha actuat fora de Catalunya a l’estranger ha estat gràcies a subvencions. És trist que una banda catalana de les anomenades top i de caspós prestigi institucional tingui concerts a Londres no per interès dels promotors locals, sinó per subvencions astronòmiques sense cap possibilitat de retorn. És a dir, diners públics dilapidats miserablement pels nostres governants, i no pel seu interès internacional ja que, repetim, ni Déu els coneix.
D’aquest resum es desprenen diverses coses que anirem desenvolupant.
1- Catalunya és un país on, des de fa dècades, només s’aposta per un tipus de música, una música de dubtós interès per a la majoria de persones que sàpiguen o que tinguin una oïda mínimament cultivada. Quin mèrit tenen bandes com The Tyets, Buhos, Stay Homas, Figaflawas o Els Catarres, per posar només uns quants exemples? Música insulsa, simple i sense substància però, això sí, enganxosa per captar l’atenció de l’oient poc refinat (o analfabet musical, sent més clars).
Si analitzem una mica Buhos, per exemple, veurem que saltarà a la fama gràcies a un programa esportiu de RAC1, l’emissora generalista més escoltada del país. Stay Homas va ser una més de les iniciatives de dubtosa qualitat sorgides durant la pandèmia de Covid 19, que segueixen mamant de la teta mentre en surti llet. The Tyets, barreja de reggaeton amb sardana, el súmmum de la qualitat musical, per descomptat. I Figaflawas ja és el súmmum de la innovació: fer reggaeton en català, mare meva quina originalitat! I a sobre, com a grans i hàbils lletristes que són, quadren les seves rimes en castellà quan la seva llengua no dona de si, o ells no saben fer-la donar de si. Això sí, s’emportin tot el suport institucional i dels mass media catalans. I Els Catarres? Cap no els coneixia fins que Jordi Pujol els va nomenar en un discurs. A partir d’aquí, trampolí a la fama garantit i públic convergent fidelitzat de per vida. I això només en són alguns exemples… Fins i tot hi ha qui diu que Obeses és una gran banda de rock i reconeixem, sens dubte, que l’Arnau Tordera és un crac i pertany a un nivell superior.
1-D´on beuen tota aquesta gent? De subvencions «culturals» a fons perduts del Govern i dels ajuntaments, i d’estar sempre presents als mass media catalans. Els emissors del “règim” no coneixen cap altre tipus de música o, si la coneixen, la ignoren o tenen prohibit posar-la. Comunicadors de primer nivell com Jordi Basté, potser el més influent dels periodistes radiofònics, mostra un menyspreu absolut i té el morro de mostrar-ho en antena, per qualsevol tipus de música que no estigui en sintonia amb ell li agrada, sigui d’aquí o de fora. Rock a les ones? Oh! No existeix ni s’espera que hi hagi al futur!. Si, ja sabem que Rac1 pertany al grup godó i es una empresa privada, per tant queda tot en stand by.
2- Rock a les festes populars organitzades per ajuntaments i Generalitat? Una altra vegada brilla per la seva absència. Les festes de la Mercè de Barcelona ofereixen música diàriament a diversos punts de la ciutat, però només un tipus de música. El rock, en totes les seves variants, és ignorat i menystingut, i el mateix passa a totes les ciutats de mida mitjana i gran del país. Algú pot arribar a creure que en un país amb gairebé vuit milions d’habitants no hi ha ningú interessat pel rock? Ens sembla absolutament vergonyós que es pugui pensar d’aquesta manera. Barcelona sempre va ser una ciutat capdavantera pel que fa a innovació rockera. Recordem el famós rock laietà dels setanta i, als vuitanta, bandes de rock urbà, heavy metal i fins i tot rock simfònic, proliferaven per tot arreu amb una acceptació i un èxit més que notable. Ha desaparegut tot aquest substrat de cultura musical? És clar que no! Continua aquí però al més pur underground, i ignorat i menystingut per autoritats i mass media.
3- I els premis? Ai, els premis! Només s’hi reflecteix el que interessa al poder que s’hi reflecteixi. A Enderrock no li queda de rock res més que el nom, perquè la resta és reflectir la veu del seu amo, per cert amb subvencions milionàries de les institucions a fons perdut (1.095.829€ entre 2019 i 2022), mentre que la seva única competidora, Viasona, va rebre “sòl” 212.944€. En el mateix període, el Grup Enderrock i el seu administrador van ingressar per contractes amb la CCMA-TV3 385.539 €, i el seu competidor, 0 €. Només l’any 2020 el Grup Enderrock va rebre subvencions públiques per valor de 185.546 €,
4- Capítol a part d’això mereix la nova moda, implantada recentment dels talent shows a la catalana, Eufòria i similars, que no deixen de ser una grollera còpia dels que emeten les cadenes privades d’àmbit espanyol on s’exhibeix molt xou i molt poc talent. I aquí podem incloure l’últim capítol d’aquest culebró, Zenit, un programa molt caspós que es pot veure a la televisió pública catalana. Un xou organitzat com una competició entre generacions que buscava, suposadament, l’artista més intergeneracional de Catalunya, amb vots més que sospitosos, galls a manta entre els “cantants” i on el principal atractiu era la presència de Quim Mandado (la quota rockera del programa), això sí, fent versions de Madonna i Disney, res de rock no va de rock. Què en pot sortir? Nous cantants, prou dolents per cert, que es dobleguin a les exigències d’un segell discogràfic que els espremirà fins que no donin més de si, per descomptat, cobrant els royalties pertinents del poder establert. Ja ho va dir Sherpa (abans de convertir-se en un soci de VOX), “Flor de invernadero”.
5-I els festivals? Ja sabem que Catalunya és terra de festivals d’estiu, floreixen com les males herbes i es multipliquen per tot arreu i, ves per on, des del 2013 al 2023 el nostre meravellós govern “independentista” els ha subvencionat amb 56,6 milions d’euros. Gran notícia, titular meravellós! 56,6 milions d?euros per donar suport incondicionalment als festivals d´aquest país.
Aleshores on és el problema? Fàcil, si analitzem qui s’emporta les subvencions és per flipar en coloraines. Els 50 festivals, segons diuen, més importants de Catalunya, entre ells, recordem això dels 50 més importants, FEMAP (Festival de Música Antiga dels Pirineus) amb 1.771.911€, Canet Rock (els que subscriuen no acaben d’entendre que té de rock) amb 1.093.551€ stream) amb 428.000€ i el Festival de Pasqua de Cervera amb 415.500€. Tots ells són exemples meravellosos de música de gran interès per al públic català.
Però qui s’emporta el palmell? Senyores i senyors el Top 6 de festivals més subvencionats:
Sónar: 5.685.551€ – Festival de la Porta Ferrada: 5.310.957€ – Primavera Sound: 3.662.731€ – Acústica: 3.271.980€ – Cruïlla: 3.050.006€ – Festival Castell de Peralada: 2.997.491€
Gairebé 24 milions d’euros regalats als festivals més elitistes del país! O algú pensa que els preus de les entrades de, almenys 4 daquests 6 festivals són populars i a l´abast de tot el món?
A qui se li ha acudit un despropòsit semblant? Espera, analitzarem les promotores que s’emporten més pasta, fins al 48% d’aquest immens capital i, ves per on, són cinc, tres d’elles organitzadores d’un únic festival cadascuna. Per ordre dels diners rebuts la primera és The Project, organitzadora del Festival de Porta Ferrada, Festival de Jazz de Barcelona i del Guitar BCN (8,7 milions d’euros); la segona Promo Arts Music, organitzadora d’Acústica, Sons del Món i Strenes (7,1 milions d’euros): la tercera al podi Advanced Music que només organitza el Sònar (5,6 milions d’euros); la quarta Barcelona Events Musicals, organitzadora del Cruïlla (4,1 milions d?euros); i per últim, senyores i senyors el cinquè lloc és per a Primavera Sound (3,9 milions d’euros).
Ara caldria fer dues reflexions. La primera: quanta música proposen aquests festivals? Eric Clapton? Gene Simmons? Victor Manuel i Ana Belén? Ja se sap, i només en són uns exemples, artistes tan catalans com Cristobal Colón i Don Quijote… La segona: qui està darrere d’aquestes promotores i quines tendències polítiques té?. Ho deixarem a l’aire!

6- Però és clar, què es pot esperar d’un món on Rosalia guanya el Grammy al Millor àlbum llatí de Rock o Bad Bunny és guardonat com el millor compositor de tots els temps? Aquí no som diferents, l’avorriment general conduirà a la humanitat cap a l’argument de la pel·lícula “Idiocràcia” (Mike Judge, 2006) on es presenta un futur distòpic en què la humanitat ha caigut en la més absoluta estupidesa i governen el món els influencers, youtubers, youtubers.
7- Finalment, pressupostos culturals per donar suport a alguna cosa que no estigui a l’ona “oficial”? Un altre cop 0, ni un cèntim d’euro, tot, i en enormes quantitats, se l’emporten els de sempre per fer el mateix de sempre i arribar a la mateixa gent de sempre. Si féssim una enquesta veuríem que totes aquestes bandes no les coneix com es diu més amunt ni el Tato, no arriben ni a la Franja de Ponent ni tan sols i no diguem ja a València o Balears. I on és el país real? on queda allò que realment vol la gent? Al més absolut Underground.
Hi ha un altre tipus de música al país? Hi ha un altre tipus de bandes? Doncs és clar que sí. Grups com Braindrag, Astral Warrior, Noctämbuls, Angoixa o Forja per exemple, d’estils molt variats però tots dins del rock no tenen cap espai als mitjans de comunicació massius, no es compta amb ells per a cap esdeveniment amb subvenció oficial i no diguem ja revetles o festes populars. I canten en català! Igual que els altres i tenen seguidors, és clar que sí, però són menyspreats, sense cap possibilitat de créixer.
El país és plural i les institucions, com a tals, haurien de tractar de reflectir aquesta pluralitat, intentar exercir les funcions culturals en el concepte més ampli de la paraula i no, restringit a allò que a ells els sembla interessant. Segur que el país guanyaria en riquesa cultural i musical i el públic tan divers que tenim aquí se sentiria molt més representat.
Què passaria si les subvencions que, gairebé en exclusiva acapara el Grup Enderrock o aquestes 5 promotores de festivals absolutament elitistes, s’utilitzessin per fomentar la cultura musical en tots els aspectes? Potser es multiplicarien els mitjans, generalistes o especialitzats, la pluralitat de gustos que un pot veure al carrer, que es pot escoltar en aquestes sales gairebé buides de l’underground potser tindrien una oportunitat, per petita que fos, d’arribar a una audiència més àmplia i, a poc a poc, van cultivar l’oïda dels ciutadans. que viuen de les subvencions i de la promoció dels mass media malgrat la seva més que dubtosa qualitat musical? Potser les seves sales serien les que es veurien buides…
Una qüestió per reflexionar profundament.
Castellano
El rock y el metal en Cataluña, invisibilizados y discriminados por la política cultural
Artículo de opinión a cargo de Quim Brugada y Ricard Altadill
Fotos varios, Endepop (Microsoft Designer). Corrección del texto en catalán: Jaume Capsada
Queremos agradecer muy especialmente el trabajo realizado por la Gina Argemir, sabemos que allá dónde está , agradece la difusión de este articulo. Gracias tambien a Joan Pairó.

A los que gobiernan Cataluña nunca les ha gustado el rock. Su arrogancia y «su» cultura musical siempre han viajado como titiriteros de boina, con un trato burlón hacia cualquier vertiente del metal. Estas mentes “brillantes”, lógicamente, se rodearon de “palmeros” mediocres y se convirtieron en portavoces y ejecutores de su ingravidez musical.
Este artículo comenzó a escribirse a cuatro manos hace aproximadamente un año, con motivo de la emisión en TV3 de la entrega de premios de la revista Enderrock del año 2024, una revista que lleva más de treinta años viviendo del erario público a base de subvenciones. En esta penúltima edición, una vez más, no había ningún grupo de rock entre los premiados. Es natural, todo se basa en un imperio bien montado, sólido, que lleva más de treinta años con sus propias emisoras, sus revistas y, evidentemente, «haciendo país», un país no real.
Vaya también por adelantado que aquí no se pretende desmerecer a ningún artista de los que navegan en este entorno donde lo tradicional es el pop, lo urbano (entendiendo en este siglo como urbano el trap, el reggaeton y las variantes más estruendosas del antiguamente prestigioso hip-hop; nada de rock urbano, eso pertenece a la prehistoria de la música), folk (pero tampoco el folk de Joan Baez, Bob Dylan o Pete Seeger, sino el folk estruendoso hecho a base de grallas, violines estridentes y revestido de una «supuesta» tradición catalana) o electrónico.
Volviendo a los orígenes de estos premios, podemos ver que, a principios del nuevo siglo, la fractura y la factura digital fueron calando frente a la ingravidez casi total de lo analógico. Por eso, es importante destacar que en Enderrock, en los inicios de sus «votaciones» populares, la cultura «rock» aparecía con bandas emblemáticas como Sopa de Cabra o Lax’n’Busto… y el voto internacional se decantaba hacia estas bandas mainstream de los actuales baby boomers. Todo esto en una época todavía bastante analógica. A partir de 2010 entran en escena los millennials e introducen toda la movida Indie y otras «músicas», y se acaba el rock.
Ante esta laguna, ellos iban a lo suyo y nosotros, a lo nuestro. Y así llegamos al año 2017, cuando al grito de «¡A por ellos!» la policía nos dio golpes por todos lados. Pasamos una pandemia infernal amenizados con la «turra» de los Stay Homas en los balcones de TV3, y las insoportables versiones de muchos casposos con el Resistiré de Duo Dinámico . Hoy, ocho años después, todavía hay presos políticos y exiliados y, obviamente, Cataluña no es independiente ni lo será, pero eso es lo normal. En Cataluña se rompieron miles de familias en las cenas de Navidad por hablar en catalán, fue un desastre. Bueno, tampoco era tan extraño, ¿qué quieres que pase en un país donde teóricamente mandan unas izquierdas que no han sido capaces de sacar los muertos de la Guerra Civil Española de las cunetas ochenta años después, ni abolir el asesinato de toros en nombre del arte? (Menos mal que en Cataluña sí que está prohibido).
Mientras tanto, los The Anti-Patiks, pocos meses antes, ya dedicaron un tema a Enderrock:
Obviamente, hay pequeñas excepciones e incidentes, como lo que ocurrió el pasado 8 de agosto de 2024 en la investidura del nuevo presidente de la sucursal española para el Parlamento de Cataluña, donde el portavoz del grupo parlamentario de ERC, Josep Maria Jové, reivindicó escuchar más Metal en catalán, y mencionó a Crisix (catalanes sí, pero cantar en catalán, los que suscriben nunca lo han visto), Siroll y, “si les gusta Miquel Martí Pol, escuchen Vidres a la Sang”.
No sabemos si realmente por este u otros motivos, como la excelente propuesta de Dani Morell que está realizando un libro sobre metal en catalán con el Grupo Enderrock. O por la nueva propuesta de Enderrock de este año que montó un apartado para votar los más raritos.
En definitiva, se ve que ahora pretenden abrir en medio del bosque un punto de atención con una mesita y dos sillas plegables, para que así no digan que no se preocupan por todos los estilos musicales de Catalunya.
El pasado 6 de marzo de 2025, se llevó a cabo la “esperada” entrega de los Premios Enderrock de este año. En una gala soporífera y absolutamente cursi presentada por una pareja y retransmitida por TV3, la televisión pública de Cataluña, vimos una vez más un acto vacío de emociones con actuaciones de pa sucat amb oli, y donde una vez más, el rock o el metal brillaron por su ausencia.
Y llegó el momento de la entrega del premio mencionado anteriormente. Dimas Torrent y Gerard Juvé fueron los encargados de burlarse y ridiculizar la entrega del premio. Uno de ellos dijo: «Para empezar, tengo que decir que, para presentar este apartado, me gustaría tener la voz más rasposa, pero nos han faltado 25 años de fumar Ducados, debería haber fumado dos paquetes de Ducados». El otro añade: «Habla por ti». Comentarios bastante sensibles a la música de la que hablaban y que demuestran, sin duda, que jamás en la vida han escuchado un disco de Metal. Supongamos que hablaban de las voces rasposas de Rob Halford, Michael Kiske o Bruce Dickinson, por poner solo tres ejemplos. Y directamente pasaron a la propuesta ganadora, que fue Incendi, a quienes esperamos que tengan el apoyo que merecen (aunque, tal como van las cosas, lo dudamos profundamente). Forja, con «Mon oblidat», los únicos representantes de Metal, una vez más y como siempre hemos mantenido, se marcharon con las manos vacías a pesar de haber hecho uno de los mejores discos de la historia del Metal en catalán.
Nunca ningún grupo de Metal ganará un Enderrock.
En definitiva, volviendo al estudio de Gina Argemir, vivimos en un mundo virtual. Lo tangible y auténtico será un reducto donde tendremos que postrarnos, levantarnos y defender en pie las barricadas del honor. Los que firmamos este artículo somos catalanes… y tenemos claro que las subvenciones culturales para los medios de comunicación existen… y deben seguir existiendo, y más con una lengua catalana cada vez más vejada.
En realidad, el 97,5% de las bandas promovidas desde estas plataformas fuera de Cataluña, no las conoce ni Dios. Y si alguna de estas bandas innombrables ha actuado fuera de Cataluña en el extranjero ha sido gracias a subvenciones. Es triste que una banda catalana de las llamadas top y de casposo prestigio institucional tenga conciertos en Londres no por interés de los promotores locales, sino por subvenciones astronómicas sin ninguna posibilidad de retorno. Es decir, dinero público dilapidado miserablemente por nuestros gobernantes, y no por su interés internacional, ya que, repetimos, ni Dios los conoce.
De este resumen se desprenden varias cosas que iremos desarrollando.
1- Cataluña es un país donde, desde hace décadas, solo se apuesta por un tipo de música, una música de dudoso interés para la mayoría de las personas que sepan o que tengan un oído mínimamente cultivado. ¿Qué mérito tienen bandas como The Tyets, Buhos, Stay Homas, Figaflawas o Els Catarres, por poner solo algunos ejemplos? Música insulsa, simple y sin sustancia pero, eso sí, pegajosa para captar la atención del oyente poco refinado (o analfabeto musical, siendo más claros).
Si analizamos un poco a Buhos, por ejemplo, veremos que saltó a la fama gracias a un programa deportivo de RAC1, la emisora generalista más seguida del país. Stay Homas fue una más de las iniciativas de dudosa calidad surgidas durante la pandemia de Covid-19, que siguen mamando de la teta mientras salga leche. The Tyets, mezcla de reggaeton con sardana, el colmo de la calidad musical, por supuesto. Y Figaflawas ya es el colmo de la innovación: hacer reggaeton en catalán, ¡madre mía qué originalidad! Y encima, como grandes y hábiles letristas que son, cuadran sus rimas en castellano cuando su lengua no da de sí, o ellos no saben hacerla dar de sí. Eso sí, se llevan todo el apoyo institucional y de los mass media catalanes. ¿Y Els Catarres? Nadie los conocía hasta que Jordi Pujol los mencionó en un discurso. A partir de ahí, trampolín a la fama garantizado y público convergente fidelizado de por vida. Y esto son solo algunos ejemplos… Incluso hay quien dice que Obeses es una gran banda de rock y reconocemos, sin duda, que Arnau Tordera es un crack y pertenece a un nivel superior.
1- ¿De dónde beben toda esta gente? De subvenciones «culturales» a fondo perdido del Gobierno y de los ayuntamientos, y de estar siempre presentes en los mass media catalanes. Los emisores del “régimen” no conocen ningún otro tipo de música o, si la conocen, la ignoran o tienen prohibido ponerla. Comunicadores de primer nivel como Jordi Basté, quizás el más influyente de los periodistas radiofónicos, muestran un desprecio absoluto y tienen el morro de mostrarlo en antena, por cualquier tipo de música que no esté en sintonía con la que a él le gusta, sea de aquí o de fuera. ¿Rock en las ondas? ¡Oh! No existe ni se espera que haya en el futuro. Sí, ya sabemos que RAC1 pertenece al grupo Godó y es una empresa privada.
2- ¿Rock en las fiestas populares organizadas por ayuntamientos y Generalitat? Una vez más brilla por su ausencia. Las fiestas de la Mercè de Barcelona ofrecen música diariamente en varios puntos de la ciudad, pero solo un tipo de música. El rock, en todas sus variantes, es ignorado y menospreciado, y lo mismo ocurre en todas las ciudades de tamaño medio y grande del país. ¿Alguien puede llegar a creer que en un país con casi ocho millones de habitantes no hay nadie interesado en el rock? Nos parece absolutamente vergonzoso que se pueda pensar de esta manera. Barcelona siempre fue una ciudad puntera en cuanto a innovación rockera. Recordemos el famoso rock laietà de los setenta y, en los ochenta, bandas de rock urbano, heavy metal e incluso rock sinfónico, proliferaban por todas partes con una aceptación y un éxito más que notable. ¿Ha desaparecido todo este sustrato de cultura musical? ¡Claro que no! Sigue aquí, pero en el más puro underground, e ignorado y menospreciado por las autoridades y los mass media.
3- ¿Y los premios? ¡Ay, los premios! Solo se refleja lo que interesa al poder que se refleje. A Enderrock no le queda de rock más que el nombre, porque el resto es reflejar la voz de su amo, por cierto con subvenciones millonarias de las instituciones a fondo perdido (1.095.829€ entre 2019 y 2022), mientras que su única competidora, Viasona, recibió «solo» 212.944€. En el mismo período, el Grupo Enderrock y su administrador ingresaron por contratos con la CCMA-TV3 385.539 €, y su competidor, 0 €. Solo en el año 2020 el Grupo Enderrock recibió subvenciones públicas por valor de 185.546 €.
4- Un capítulo aparte merece la nueva moda, implantada recientemente, de los talent shows a la catalana, Eufòria y similares, que no dejan de ser una burda copia de los que emiten las cadenas privadas de ámbito español, donde se exhibe mucho show y muy poco talento. Y aquí podemos incluir el último capítulo de este culebrón, Zenit, un programa muy casposo que se puede ver en la televisión pública catalana. Un show organizado como una competición entre generaciones que buscaba, supuestamente, el artista más intergeneracional de Cataluña, con votos más que sospechosos, gallos a montones entre los «cantantes» y donde el principal atractivo era la presencia de Quim Mandado (la cuota rockera del programa), eso sí, haciendo versiones de Madonna y Disney, nada de rock, no iba de rock. ¿Qué puede salir de esto? Nuevos cantantes, bastante malos por cierto, que se dobleguen a las exigencias de un sello discográfico que los exprimirá hasta que no den más de sí, por supuesto, cobrando los royalties pertinentes del poder establecido. Ya lo dijo Sherpa (antes de convertirse en socio de VOX), «Flor de invernadero».
5- ¿Y los festivales? Ya sabemos que Cataluña es tierra de festivales de verano, florecen como las malas hierbas y se multiplican por todas partes y, mira por dónde, desde 2013 hasta 2023 nuestro maravilloso gobierno «independentista» los ha subvencionado con 56,6 millones de euros. ¡Gran noticia, titular maravilloso! 56,6 millones de euros para apoyar incondicionalmente los festivales de este país.
Entonces, ¿dónde está el problema? Fácil, si analizamos quién se lleva las subvenciones, es para flipar en colores. Los 50 festivales, según dicen, más importantes de Cataluña, entre ellos, recordemos eso de los 50 más importantes: FEMAP (Festival de Música Antigua de los Pirineos) con 1.771.911€, Canet Rock (los que suscriben no acaban de entender qué tiene de rock) con 1.093.551€, el Festival Strenes con 428.000€ y el Festival de Pascua de Cervera con 415.500€. Todos ellos son ejemplos maravillosos de música de gran interés para el público catalán.
¿Pero quién se lleva el premio? Señoras y señores, el Top 6 de los festivales más subvencionados:
Sònar: 5.685.551€ – Festival de la porta ferrada: 5.310.957 €- Primavera Sound. 3.662.731- Acústica: 3.271.980 € – Cruïlla: 3.050.006€- Festival Castell de Perelada: 2.997.491 €
¡Casi 24 millones de euros regalados a los festivales más elitistas del país! ¿O alguien piensa que los precios de las entradas de, al menos, 4 de estos 6 festivales son populares y están al alcance de todo el mundo?
¿A quién se le ha ocurrido un despropósito semejante? Espera, analizaremos las promotoras que se llevan más dinero, hasta el 48% de este inmenso capital y, mira por dónde, son cinco, tres de ellas organizadoras de un único festival cada una. Por orden de dinero recibido, la primera es The Project, organizadora del Festival de Porta Ferrada, el Festival de Jazz de Barcelona y el Guitar BCN (8,7 millones de euros); la segunda es Promo Arts Music, organizadora de Acústica, Sons del Món y Strenes (7,1 millones de euros); la tercera en el podio es Advanced Music, que solo organiza el Sónar (5,6 millones de euros); la cuarta es Barcelona Events Musicals, organizadora del Cruïlla (4,1 millones de euros); y por último, señoras y señores, el quinto lugar es para Primavera Sound (3,9 millones de euros).
Ahora habría que hacer dos reflexiones. La primera: ¿Cuánta música proponen estos festivales? ¿Eric Clapton? ¿Gene Simmons? ¿Víctor Manuel y Ana Belén? Ya se sabe, y solo son algunos ejemplos, artistas tan catalanes como Cristóbal Colón y Don Quijote… La segunda: ¿Quién está detrás de estas promotoras y qué tendencias políticas tiene? ¡Lo dejaremos en el aire!
6- Pero claro, ¿Qué se puede esperar de un mundo donde Rosalía gana el Grammy al Mejor álbum latino de Rock o Bad Bunny es galardonado como el mejor compositor de todos los tiempos? Aquí no somos diferentes, el aburrimiento general conducirá a la humanidad hacia el argumento de la película “Idiocracia” (Mike Judge, 2006), donde se presenta un futuro distópico en el que la humanidad ha caído en la más absoluta estupidez y gobiernan el mundo los influencers, youtubers.

7- Finalmente, ¿presupuestos culturales para apoyar algo que no esté en la onda “oficial”? Otra vez 0, ni un céntimo de euro, todo, y en enormes cantidades, se lo llevan los de siempre para hacer lo mismo de siempre y llegar a la misma gente de siempre. Si hiciéramos una encuesta veríamos que todas estas bandas no las conoce, como se dice más arriba, ni el Tato, no llegan ni a la Franja de Ponent ni siquiera, y ni hablar ya de Valencia o Baleares. ¿Y dónde está el país real? ¿Dónde queda lo que realmente quiere la gente? En el más absoluto Underground.
¿Hay otro tipo de música en el país? ¿Hay otro tipo de bandas? Pues claro que sí. Grupos como Braindrag, Astral Warrior, Noctämbuls, Angoixa o Forja, por ejemplo, de estilos muy variados pero todos dentro del rock, no tienen ningún espacio en los medios de comunicación masivos, no se cuenta con ellos para ningún evento con subvención oficial y ni hablar de verbenas o fiestas populares. ¡Y cantan en catalán! Igual que los otros y tienen seguidores, claro que sí, pero son menospreciados, sin ninguna posibilidad de crecer.
El país es plural y las instituciones, como tales, deberían tratar de reflejar esa pluralidad, intentar ejercer las funciones culturales en el concepto más amplio de la palabra y no, restringido a lo que a ellos les parece interesante. Seguro que el país ganaría en riqueza cultural y musical y el público tan diverso que tenemos aquí se sentiría mucho más representado.
¿Qué pasaría si las subvenciones que, casi en exclusiva, acapara el Grupo Enderrock o estas 5 promotoras de festivales absolutamente elitistas, se utilizaran para fomentar la cultura musical en todos sus aspectos? Quizás se multiplicarían los medios, generalistas o especializados, la pluralidad de gustos que uno puede ver en la calle, lo que se puede escuchar en esas salas casi vacías del underground tal vez tendrían una oportunidad, por pequeña que fuera, de llegar a una audiencia más amplia y, poco a poco, cultivar el oído de los ciudadanos. ¿Y los que viven de las subvenciones y de la promoción de los mass media a pesar de su más que dudosa calidad musical? Tal vez sus salas serían las que se verían vacías…
Una cuestión para reflexionar profundamente.